Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (ABTÜ) İnternet Haftası Etkinliklerinin son gününde Çukurova Bilişim Teknolojileri Eğitim ve Araştırma Derneği'nin (ÇÜBİTED) katkılarıyla "E-Ticaret ve Dijital Pazarlama" konulu bir panel yapıldı. Yeşiloba Yerleşkesinde üniversite personeli ve öğrencilerin geniş katılımıyla gerçekleştirilen panelde ABTÜ Rektörü Prof. Dr. Aykut Gül ve ÇÜBİTED Başkanı Gürkan Yakın da hazır bulundu.
Moderatörlüğünü T-Soft E-ticaret Hizmetleri kurucusu Ömer Arıkan'ın yaptığı panele sefamerve.com alışveriş sitesinin kurucusu Mehmet Metin Okur ve Dijital Pazarlama ve revolutionDM'nin kurucusu Yılmaz Bozan konuşmacı olarak katıldı.
Ekonominin teknolojiyle bütünleşmesi sonucu ortaya çıkan e-ticaret siteleri bugün pek çok insan tarafından kullanılıyor. İhtiyaç duyulan her ürünün birkaç tıkla kapıya gelmesi internetten yapılan alışverişleri cazip kılıyor. Panelde yapılan konuşmalarda gün geçtikçe rekabetin arttığı e-ticaret piyasasında ayakta kalmanın yolları örneklerle anlatıldı. Farklı bakış açılarıyla ele alınan konu hem satan, hem pazarlayan hem de tüketen kesimin gözünden değerlendirildi. Yapılan tespitlerde, internette alışveriş yapan tüketicilerin ihtiyaçları doğrultusunda fark oluşturan ürünlere yöneldiği ve güvenilirlik faktörünün önemi vurgulandı.
sefamerve.com alışveriş sitesinin kurucusu Mehmet Metin Okur, e-ticaret'e atılmayı planlayanların riskleri göze alması gerektiğini belirtirken, sitenin tanıtımının iyi yapılması gerektiğini; reklama harcanan bütçenin kazanç olarak geri gelmesinin şart olduğunu vurguladı. Okur ayrıca e-ticaret sisteminde tüm verilerin daha kolay saklanıp raporlandığını, bunun da satıcı için büyük kolaylık olduğunu söyledi. Burada devreye giren dijital pazarlama ve e-ticaret danışmanı revolutionDM'nin kurucusu Yılmaz Bozan, yapılan reklamların hedef kitleye ulaşmasının e-ticarette başarıyı sağlayacağını belirtti. İnternette herhangi bir ürün aratıldığında o ürüne daha sonra gezilen sitelerde de karşılaşılması durumunun bir reklam stratejisi olduğunu belirten Bozan, böylece nokta atışı yapılarak hedef kitlenin yakalandığını belirtti. E-ticarette başarıyı yakalamış firmaların da örnek gösterildiği panelde ürünün tanıtımı ve satılması kadar tüketiciye ulaşımında geçen lojistik sürecin de önemli olduğu vurgulandı.
Sosyal medya üzerinden salondaki katılımcıların sorularını alan panelistler, e-ticaret ile ilgili merak edilen noktalara açıklık getirdi. Panelin sonunda ABTÜ Rektörü Prof. Dr. Aykut Gül, ÇÜBİTED Başkanı Gürkan Yakın'a ve konuşmacı olarak katılan panelistlere katkılarından ötürü teşekkür belgesi verdi.
ABTÜ İnternet Haftasının son gün etkinliği olan panelin ardından sosyal medyada düzenlenen fotoğraf yarışmasını kazanan öğrencilere ödülleri verildi. Ayrıca panele katılan öğrencilere çekilişle çeşitli hediyeler verildi.