Sosyal ağlar artık hayatımızın bir parçası haline geldi. Hemen hemen her evde bulunan internet sayesinde mesafeler adeta ortadan kaldırıldı. Fotoğraf albümlerimiz, videolarımız, yorumlarımız Amerikadaki, Almanyadaki, Azerbaycandaki ya da Türkiye’nin herhangi bir yerindeki arkadaşlarımız tarafından görülebiliyor. Bu durum kişiler arasındaki mesafelerin hiç önemli olmadığını gösteriyor. Hatta tanıdıklarımız dışında ünlü oyuncuları, şarkıcıları, futbolcuları, yazarları takip edebiliyor ve onlara ulaşma şansına da sahip oluyoruz. Bu sistematiği sağlayan sosyal ağlardan Facebook ve Twitter sosyal ağları çok fazla kullanılmakta ve bir başka versiyonlarına açık ara fark atmaktadır. Google da bu sosyal ağlar sistematiği içinde yer almak için çalışmalara başladı. Facebook gibi bir sosyal ağ oluşturmak için google plus’ı (G+ biçiminde de kısaltılır) piyasaya sürdü. Google plus diğer sosyal ağlardan farklı olarak güvenliğe son derece önem verdi. Google Plus’ta sahte kimlik kullanmak yasaktır ve bir kimlik doğrulama hizmetidir. Google Plus ilk zamanlar davetiye sistemi ile üyelerini kabul etmiştir. Sonradan ise siteye üyelik gerçek kimliğini kullanmak ve reşit olmak şartı ile herkese açılmıştır. Google Plus, Google tarafından Facebook’a rakip olarak çıkarılmış, Facebook’taki birçok özelliği içermekle birlikte Çevreler, Konular ve Video Sohbet Odaları gibi sosyal ağ çevrelerinde ilk olan özellikleri içinde bulundurmaktadır. Cep telefonlarında da kullanılabilen Google Plus Google’ın dördüncü sosyal ağa işidir.
Google Plus’ın kullanıcılara sağladığı özellikler:
Google+ arkadaşlarla iletişimin yanında, bir kaç kişinin birden görüntülü sohbet edebilmesini de içeren yenilikçi özelliklere sahip. Ayrıca "görüntülü sohbet mekanı" (hangouts) özelliğini Android cep telefonlarına da ekliyor.Kullanıcılar ayrıca bilgisayar ekranlarında bulunan bir içeriği, diledikleri kişiyle kolayca paylaşabilecek. Bir diğer yenilik, Google+ hizmeti ile arama özelliğinin entegre edilmesi. Böylece üye olanlar hem interneti hem de sosyal ağlarda paylaşılan bilgileri bir arada tarayabilecek.Facebook'taki "beğen" özelliği gibi, Google+ içinde de beğenilen sitelere "+1" etiketi konuluyor. +1 ile bir siteyi hoş ya da faydalı bulanlar arasına katıldığınızda, bunu arkadaşlarınız da görüyor. Dilerseniz +1'e değer sitelerinizi Google profilinizde özel bir sekme içinde toplayabiliyor, bu sekmeyi dışarıdan da görünür hale getirebiliyorsunuz.Fresh Networks adlı kuruluşun sosyal ağ uzmanı Matt Rhodes, "sosyal arama" olarak tanımladığı bu özelliğin şirket ve işyerleri için cazip olabileceğini söylüyor. Rhodes'a göre "Markalar pek çok kişinin sitelerine arama motorlarından geldiğini biliyor. Bu nedenle de doğru anahtar sözcükleri kullanıp sıralamada daha üst sıralarda yer almak çok önemli. Bu da ticari yönden olanaklar sağlıyor." Rhodes, "Google'a girip süpermarket araması yapıyorsanız; arkadaşlarımdan biri de Tesco'yu +1'e almış ya da hakkında yorum yapmışsa, Tesco arama sonuçlarımda başka bir markadan yukarıda çıkabilir." diyor.
Ayrıca, oyunlar Facebookda çok fazla yankı uyandırmıştır. Hemen hemen her kullanıcı facebook oyunlarından birini tercih eder hale gelmişti. Google Plus da oyunları bünyesine yerleştirmiş böylece bu sosyal ağı daha cazip hale getirmiştir.Fakat ne yazik ki Google plus beklenen ilgiyi pek görmemiştir. Facebook’un gücünü azaltmayı planlamışlardır. Üye sayısı 250.000.000 olmasına rağmen aktif kullanıcı sayısı pek beklenilen gibi değildir. F Facebook’un ise 800.000.000 kullanıcısı vardır ve %90’ına yakını aktiftir. Beklenen ilgiyi görmeyen Google Plus hala farklı uygulamalar yaratmaya çalışmakta ve yeni kullanıcılar çekmeye çalışmaktadır. Ama görünen oku Facebook’un yerini alması pek mümkün değil.