Haberler

05 Ağu 2013

Kota canavarı uygulamalar!


İnternetin akıllı cihazlara taşınmasıyla beraber kullanıcıların 'kota' gibi direkt ceplerini yakabilecek yepyeni bir derdi oldu.

Bir zamanlar evlerdeki sabit internetin 4 GB'lık kotasını bitirmemek için yapılan hesap, kitap artık ceplerdeki akıllı telefonlar için yapılmaya başlandı. Sosyal ağların da sıkça kullanılmasıyla birlikte kota sınırlarına hızlı bir şekilde yaklaşmak mümkün.Yapılan araştırmalara göre mobil internete sahip olan bir kullanıcı 150 kez akıllı telefonuna bakıyor. Kullanıcıların telefondan uzak kalma süresiyse 6 dakika olarak hesaplanıyor. 150 kez akıllı telefonuna bakanların ilk işi ise Facebook bildirimlerini kontrol ediyor, Twitter'daki haber akışına göz atıyor ve Instagram'daki fotoğraf ya da videoları beğeniyor. Bu listeye e-posta kontrolü, Foursquare'de 'check-in' olmayı ekleyince mobil internetin kullanımı da katlanıyor. Kullanıcıların söz konusu kullanımları günde onlarca kez yapması kota sınırını geçilmesini hızlandırıyor.

SİNSİ INSTAGRAM

Küçük bir hesapla yukarıda saydığımız uygulamaların bir açılışta kaç megabyte harcağını araştırdık. En fazla harcama yapanların başında video uygulamaları geldi. Örneğin mobil internet üzerinden 15 dakikalık TV izlenmesi 75 megabyte, YouTube'da yüksek kaliteli bir müzik klibi dinlemek için 16 megabyte veri harcıyor. Ancak kullanıcıların hiç farkında olmadan çok fazla veri harcadığı uygulamalar da bulunuyor. Geçen ay video özelliğini kullanıma açan Instagram bunlardan biri. Instagram'ın bir kere açılması esnasında iki video izlenmesi ve 10 fotoğraf gösterilmesi 3 megabyte veri harcıyor. Video paylaşım uygulaması olan Vine'da bu rakam 5 megabyte'a çıkıyor. Foursquare 'check-in'leri 0.30 megabyte ile yapılabiliyorken, harita üzerinden adres bulmak 0.80 megabyte ile gerçekleşebiliyor. Facebook ve Twitter'ın da mobil internet harcamaları azımsanacak cinsten değil. Facebook'a bağlanan kullanıcıların birkaç fotoğraf albümü gezmesi ve haber akışına göz atması yaklaşık 3 megabyte harcıyor. Twitter bu konuda biraz daha cimri. Twitter'da yazılı öğelerin daha fazla öne çıkması sonucu Twitter'a bir göz atmak yaklaşık 1.5 megabyte'a mal oluyor. Kullanıcıların günde onlarca kez Twitter, Facebook ve Instagram'a girdiğini düşünecek olursak mobil internet kotalarının hızla bitmesi söz konusu olabiliyor.

KISITLAMA UYGULAMALARI

Mobil internet kotasının takibi için operatörlerin müşteri hizmetleri servislerinden bilgi alınabiliyor. Ancak her geçen gün yüzlerce yeni uygulamanın yer aldığı akıllı telefon dünyasında daha kolay yöntemler de bulunuyor. Google Play'de veya App Store'da yer alan mobil internet sayaçları kullanıcıların işini görebiliyor. Android kullanıcıları biraz daha şanslı. Android işletim sistemli cihazların ayarlar bölümünde yer alan seçeneklerle kısıtılama yapılabiliyor.

 

Kaynak: veteknoloji.com

X
WhatsApp destek ekibimiz sorularınızı cevaplıyor.
Merhaba, nasıl yardımcı olabilirim?
Nasıl Yardımcı Olabilirim?