Bilişim teknolojilerinde 26 yıllık ulusal ve bölgesel deneyime sahip olan Murat Kansu, Eylül 2015 itibarıyla Microsoft Türkiye’nin yeni Genel Müdürü oldu ve bilişim basınıyla düzenlenen tanışma toplantısında Microsoft’un 2016 yılında Türkiye’de e-ticarete büyük önem vereceğini belirtti.
Geçen Temmuz ayında global barındırma hizmeti sağlayıcısı GoDaddy ile işbirliğine gittiğini duyuran Microsoft, KOBİ’lere yönelik yeni çözümlerine ek olarak Windows 10 duyurusunun yanı sıra Office 365’in 2016 sürümüyle de bu gelişmenin sinyallerini vermişti.
Microsoft e-ticaret sektörünün geleceği için 5 ana trend belirliyor. Bunlar “Büyük Veri”, “Kurumsal Sosyal Ağlar”, “Mobil Çözümler”, “Güvenlik” ve “Bulut” olarak sıralanıyor. Microsoft bu 5 konuya yılda 10 milyar dolar Ar-Ge bütçesi harcıyor.
E-ticaret için 4,5 trilyon dolarlık ekosistem
Dijital dünya, nesnelerin interneti (akıllı cihazlar – IoT) ile 24 ayda 2 kat büyüyor ve internete bağlı cihaz adedi hızla artıyor. 2009 yılında 900 milyon olan cihaz sayısının 2020’de 24 milyara ulaşması ve bu yükselişin e-ticaret girişimcilerinin yararlanacağı toplam 4,5 trilyon $’lık katma değer yaratması bekleniyor. Bugün 3 milyar insanın internete bağlı cihazı var, ancak kişi başı cihaz adedi önümüzdeki yıllarda 4’e çıkacak ve IoT farklı sektörlerde 4 – 11 trilyon dolar arasında pazar yaratacak.
Mobil ticaretin yükselişi
Murat Kansu mobil ticaret pazarının temeli olan mobil cihazların hızla yaygınlaştığını belirterek bugün dünyada bugün 1 milyar akıllı telefon olduğunu söyledi. Türkiye’de her 10 telefondan 9’u akıllı telefon olarak tanımlanıyor ve mobil cihazların katkısı ile e-ticaret sitelerinin yeni e-ticaret platformlarını uygun fiyatlarla kullanmasını sağlayan bulut pazarı da hızla büyüyor:
2012’de 111 milyar dolar olan bulut pazarı 2013’te 131 milyar dolara ulaştı. IDC verilerine göre 2015’te bulut bilişim dünyada 14 milyon yeni iş fırsatı yaratacak ve 1,1 trilyon dolar gelir sağlayacak. Bu da e-ticaret için büyük fırsatlar yaratacak.
Daha yeni başlıyoruz
E-ticaretle birlikte hem e-ticaret sitelerinin hem de bu sitelerle işbirliği yapan kurumsal şirketler büyük bir dijital dönüşüm yaşadığını belirten Kansu, 2016’da G20 ülkeleri GSMH’sinde dijital ekonominin 4,2 trilyon dolarlık bir paya sahip olacağını söyledi.
Sınırlı zamanda sınırsız verinin oluştuğu yeni bir çağa girdiğimizi ekleyen Kansu’nun sözleri aynı zamanda beaconlar üzerinden yürüyen IoT pazarına işaret ediyor: Beaconlar ve diğer akıllı cihazlar fiziksel mağazaları online mağazalara ve mobil uygulamalara bağlayarak e-ticarette yöne bir dönem başlatıyor.
Microsoft Türkiye’nin Girişimciler İçin Yeni Stratejisi
Murat Kansu açıklamasında Microsoft Türkiye’nin yeni stratejisine de değindi. Microsoft vizyonunun e-ticaret siteleriyle müşterileri ‘her zaman, her yerden ve her cihazdan’ buluşturmak olduğunu belirten Kansu, mobil ticaret ve bulut bilişime önem verdiklerini ilave ederek bu stratejinin 3 aşamalı olduğunu vurguladı:
Türkiye bilişim sektörü 2023’te 160 milyar dolar
Microsoft, öncelikle global stratejisini hayata geçirerek Türkiye’yi en başarılı pazar yapmayı amaçlıyor. İkinci olarak gerek bulut bilişim gerekse mobil çözümler nezdinde Microsoft’un global stratejisini hayata geçirmek Microsoft Türkiye’nin önceliği olacak. Üçüncüsü de Microsoft Türkiye, sadece finansal başarı ile sınırlı kalmayıp Türkiye’nin mobil cihazlar ve bulut bilişimde en başarılı ülke olarak öne çıkmasını amaçlıyor.
Öncelik e-ticaret ve KOBİ’lerin büyümesi
Murat Kansu Microsoft Türkiye’nin 2015 rakamlarını da açıkladı: “Microsoft Türkiye olarak her sene pazarın 2 katı üzerinde bir büyüme sergiledik. Bu yıl sonunda % 3,5 büyüme hedefliyoruz. KOBİ’ler ve kamuya odaklı bulut çözümlerimiz Türkiye’ye yatırım anlamında önceliklerimiz olacak, Nitekim 2014’te bulut çözümlerimizin birleştiği Office 365 ile %400 ve Azure platformu ile %225 büyüdük.”
“Her yıl ortalama % 6,6 büyüme ile Türkiye’deki iş ortağı eko sistemimizi büyüttük. KOBİ segmentinde hizmet veren iş ortağı sayımıza baktığımızda 2014’te Hindistan ile başa baş giderken Güney Afrika’yı yüzde 15, Çin’i yüzde 40 geçtik. Sadece finansal anlamda değil, müşteri, çalışan ve iş ortakları memnuniyeti gibi kritik alanlarda da önemli başarılar sağladık.”
Hem masaüstü hem mobilde Windows 10 entegrasyonu
Bulut bilgi işlem platformu Azure ve bulut üretkenlik platformu Office 365 ile e-ticaret şirketlerini bulut bilişim altyapısının güçlenmesinde ve dijital dönüşümde desteklemeyi sürdüreceğini belirten Kansu sözlerini şöyle sürdürdü:
“29 Temmuz’da duyurduğumuz yeni işletim sistemimiz Windows 10 ile yazılım dünyasına ivme kattık ve Windows 10 mobil cihazlarla ekosistemimizi yaygınlaştırarak mobil ticaret altyapısını güçlendirmeye devam edeceğiz.”
Murat Kansu bu noktada Windows 10 ve kişisel asistan Cortana entegrasyonu sağlayacaklarını vurgulayarak PC ve mobil cihazlarda biyometrik kişisel güvenlik ayarlarıyla müşterinin online ödeme bilgilerini korumasını kolaylaştıracakları söyledi. Kansu aynı zamanda e-ticaret şirketlerinin iş süreçlerinde yeni web tarayıcı Edge ile farklı bir deneyim sunacaklarını da belirtti.
İlgili yazı: iyzico’ya göre Türkiye’de online müşteri sayısı 8 milyon ve pazar %30 büyüyor
Globalde 110 milyon kullanıcı
Windows 10, aynı dönem bazında Windows 7’nin üç katına varan yükseltme oranı ile tarihin en hızlı başlangıcını yaptı ve yeni Windows Store sitesine şu ana kadar 1,25 milyar kez giriş yapıldı. Bu ivmeyi korumak isteyen Microsoft yakın gelecekte Windows 10’u 1 milyar cihaza taşımayı hedefliyor.
Windows 10 işletim sisteminin telefonlardan tabletlere, laptoplardan TV’lere kadar her boyuttaki ekranda en zengin ve istikrarlı kullanıcı deneyimini sunuyor olması büyük önem taşıyor. Kullanıcı deneyiminin ister mobil ister ofis, tüm cihazlarda eşitlenmesi e-ticaret sitelerinin iş süreçleri ve müşteri işlemlerini kolaylaştırarak müşteri memnuniyetini artırıyor.
26 yıllık tecrübe ile Microsoft Türkiye’de yeni dönem
Bilişim teknolojilerinde 26 yıllık ulusal ve bölgesel deneyime sahip olan Murat Kansu, 2003’te Microsoft Ortadoğu ve Afrika yönetim ekibine Sunucu Yazılımlarından Sorumlu Birim Yöneticisi olarak katıldı. Bu dönemde Microsoft servis ve ürünlerinin pazarlanmasından sorumlu olan Kansu, Microsoft bölge gelirlerinin 3 kat artmasında rol aldı.
2007-2010 yıllarında Microsoft Ortadoğu ve Afrika Bölgesi’nde Operasyonlardan Sorumlu Direktör olarak çalışan Murat Kansu, 2010-2012 arasında ise Microsoft Ortadoğu ve Afrika Kurumsal Müşterilerden Sorumlu Direktör olarak görev yaptı. Aynı zamanda Doğu Afrika Ülkeleri Bölge Müdürlüğü görevlerini de yürüttü.
Son 3 yıldır, Microsoft’un 80 ülkeyi kapsayan Ortadoğu ve Afrika bölgesinde, Microsoft Ortadoğu ve Afrika Cihaz Üreticileri ve İş Ortakları’ndan Sorumlu Genel Müdür olarak kariyerine devam etmekte olan Kansu, Eylül 2015 itibariyle Microsoft Türkiye Genel Müdürü olarak görev yapıyor.
Kaynak: eticaretmag.com