Haberler

07 Ağu 2015

MOBİSAD: Yurtdışından gelen telefonlar artacak


Ekşi, yaptığı açıklamada, Türkiye'de 2014'te 13 milyon olan kullanıma açılan cep telefonu sayısının bu yıl yaklaşık yüzde 8,5 artışla 14 milyon 100 bin olacağının gözlemlendiğini belirterek, bu yıl satın alınacak cep telefonlarının, adetsel olarak yüzde 54'ünün, cirosal olarak ise yüzde 81'inin bin liranın üzerindeki modellerden oluştuğunu ifade etti.

Geçen yıl 750 bin olan yolcu beraberinde getirilen cep telefonu sayısının bu yıl 1 milyona, geçen yıl 800 bin olan kaçak yollarla ülkeye sokulan cep telefonu sayısının da 1 milyon 100 bine yükselmesini beklediklerini dile getiren Ekşi, "Bu yıl 14 milyon 100 bin yeni cep telefonu satılacak. Bunların yüzde 50'den fazlası bin liranın üzerindeki modellerden oluşuyor" dedi.

Türkiye cep telefonu pazarının fiyat aralığına göre adetsel oranları hakkında da bilgi veren Ekşi, "2014 yılı ocak-haziran döneminde yüzde 33 olan bin 500 lira ve üzerindeki cep telefonu oranı, bu yılın aynı döneminde yüzde 40'a yükseldi. Cep telefonu pazarının cirosal oranına bakıldığında ise bin 500 lira ve üzerindeki cep telefonları için söz konusu dönemde oran yüzde 63'ten yüzde 67'ye çıktı. Bu artışın nedeninin Ekonomi Bakanı Zeybekci'nin elektrik-elektronik, cep telefonu, tablet gibi ürün gruplarının ithalatında özel tedbir uygulanacağı yönündeki açıklamalarından kaynaklandığını düşünüyoruz" diye konuştu.

"YOLCU BERABERİNDE GETİRİLEN CİHAZ HARCI 600 LİRAYA ÇIKARILMALI"

Ekonomi Bakanı Zeybekci'nin "ilave vergi" açıklamalarının ardından cep telefonu satışlarında büyük bir artış görülmediğine dikkati çeken Ekşi, ilave verginin gelmesiyle yolcu beraberinde getirilen cihaz sayısının yüzde 33 artmasını beklediklerini kaydetti. Ekşi, bu nedenle yolcu beraberinde getirilen cihazlardan alınan 131,5 liralık harcın 600 liraya çıkarılmasını talep ettiklerini dile getirdi.

Yurda kaçak yollarla sokulan cihazların sayısında büyük artış olacağını tahmin ettiklerini belirten Ekşi, bu cihazların sistemde kullanılmasının önüne geçilmesini istedi. Ekşi, "Kayıt dışını önleyerek, sektördeki karmaşayı azaltacak bu önlemler sektörümüzde en az 20-30 bin ek istihdam yaratılmasının önünü açacak. Bu ek istihdamın kayda değer bir çarpan etkisi yaratacağı da hesaba katılmalıdır" diye konuştu.

Telekomünikasyon sektörünü temsil eden STK olarak MOBİSAD'ın görüşlerinden ve tecrübelerinden yeterince yararlanılmadığını ifade eden Ekşi, sektörün ölçeği büyük olduğu için küçük dokunuşlarla dahi kayda değer tasarruf, gelir ve istihdam yaratılabilmesinin mümkün olduğunu anlattı.

Türkiye'nin artık dünyaya entegre olmuş bir ülke olduğunu, bu entegrasyona en hızlı ve kolay uyum sağlayan sektörün ise mobil ve bilişim teknoloji sektörleri olduğunu belirten Ekşi, "Biz, MOBİSAD olarak bütün tecrübe ve bilgi birikimimizi yetkililerle paylaşmaya hazırız" dedi.

Kaynak: hurriyet.com.tr

X
WhatsApp destek ekibimiz sorularınızı cevaplıyor.
Merhaba, nasıl yardımcı olabilirim?
Nasıl Yardımcı Olabilirim?