Büyük hedeflere erişmek için tek yapmanız gereken yardım istemek olabilir mi? Sorunun cevabı evet. Steve Jobs’ın yıllar önce verdiği bir röportajda yardım istemenin inanılmaz gücü ile nasıl tanıştığını izledik.
Steve Jobs gibi büyük liderlerin etrafındaki insanlara patronculuk yaptığı, onlara ne yapmaları gerektiğini söyledi ve onun için çalışanlara korku saldığını filan düşünmek oldukça kolay. Ancak gerçekler bu şekilde değil, böyle düşünmek tam bir talihsizlik olacaktır.
Geleceğe yön veren bütün büyük liderler, kendilerinin tek başına erişemeyeceği hedeflere erişmek için çalışanlarını motive ederler. Ve vizyonlarının gerçeğe dönüşmesi için onların kendilerine nasıl yardımcı olabileceklerini sormayı iyi bilirler. 1994’te (Apple’a geri dönmesinden tam 2 yıl önce) Steve Jobs’un Santa Clara Valley Historical Association’a verdiği mülakatta Jobs’un hakkında konuştuğu şey pek çoğumuz için çok değerli: İstediğin şeyi gerçekleştirmek için yardım istemenin inanılmaz gücü.
Aslında pek çok insanın asla sormadığı için hiçbir zaman yaşayamadığı ancak çok doğru olan bir deneyimi keşfettim. Bir insandan yardım istediğimde bana yardım etmek istemeyen hiçbir insan görmedim.
Jobs henüz 12 yaşındayken yaşadığı bir hikayeyi anlatıyor. Jobs, Palo Alto telefon defterinden Bill Hewlett’in (Hewlett-Packard’ın kurucusu) numarasını bulup kendisine bir frekans sayacı yapmak istediğini belirterek kendisine lazım olan parçalardan istiyor. Hewlett bu isteği gerçekleştirmekle kalmıyor ve Jobs’u yazları frekans sayaçları üzerinde çalışması için işe de alıyor. Jobs videonun devamında şunları da aktarıyor:
Birini aradığımda sadece ricada bulunurum ve bugüne kadar hayır diyen ya da telefonu suratıma kapatan biriyle karşılaşmadım. Ve insanlar benden ricada bulunduğunda, aynı şekilde onlara yardımcı olmaya çalıştım. Pek çok insan asla telefonu alıp aramaz, ricada bulunmaz. Bu da sadece hayal kuran insanlarla, hayallerini gerçekleştiren insanları birbirinden ayıran bir şey. Harekete geçmelisiniz. Ve başarısız olma isteğine sahip olmalısınız. Yere çakılmaya ve rahatsız olmaya hazır olmalısınız. Telefonda konuşurken, bir şirket kurarken, herhangi bir şey yaparken… Eğer başarısızlıktan korkarsanız, bir adım ileriye gidemezsiniz.
Kaynak: sosyalmedya.co