Astreoitlerin olası tehlikelerini tespit etmek için uzaya iki araç gönderilecek. Uzmanlar 2022'de en tehlikeli astroit Didymos'u incelemek için çalışmalara başladı.
Gökbilimciler Dünya'ya tehlike oluşturan büyük bir astroiti incelemesi için 2022'de uzay aracı göndermeyi planlıyor. Avrupalıların öncülüğünde Astroit Çarpma ve Sapma Değerlendirme (AIDA) misyonunun 2019 yılında faaliyete geçmesi bekleniyor.İki uzay aracı -biri ABD'li uzmanlar tarafından diğer Avrupa Uzay Ajansı tarafından inşa edilecek- üç yıllık bir yolculuktan sonra Didymos asrtroitine ulaşacak. Maliyeti ise 265 milyon euroya mal olması bekleniyor.
Uzay araçlarının bu astroit için yapılmış olmasının amacı astroitin dünyaya çarpma olasılığının olmadığına dair bulgular elde etmek. 44. Ay ve Gezegen Bilimleri Konferansı'nda konuşan uzmanlar Didymos'un şu anda ikili astrit sisteminde olduğunu anlattı. Bu astroit iki uzay taşından oluşuyor. Büyüğü 800 metre çapında ve küçüğü 150 metre çapında ve birbirlerine yerçekimi ile bağlılar.
AIDA Didymos misyonu ikili astroit sisteminin incelenmesi için bir dönüm noktası. Bu sistemi inceleyecek olan uzmanalr Dünya'ya olası tehlikelerini tespit edecek.
Maryland'daki Laural Johns Hopkins Uygulamalı Fizik Laboratuvarı'ndan Andy Rivkins ve arkadaşları DART'ı (Çift Astroit Yönlendirme) inşa ediyor. DART misyonla ilgili araçlardan biri. Bu araç küçük Didymos astroitine 22.530 km/s hızla seyahat edecek.Didymos astritinin bileşenleri henüz tam olarak bilinmiyor. Ama bilim insanları bu araçlar astroitin uydusunun nasıl etkilendiği ve yüzeyinin bileşenlerini tespit etmeye çalışacak.
Rivkin aracın astroite çarparak bir yarık açacağını umduklarını söyledi. Bu yarığın birkaç milimetre olması bekleniyor.Avrupa Uzay Ajansı ikinci AIDA uzay aracını inşa ediyor. AIM (Astroit Çarpma İzleme) aracı çarpmayı gözlemleyecek ve çarpmayı anlamak için veriler toplayacak.AIDA misyonu olan AIM aracı ile DART'ın toplam maliyetinin 265 milyon euro olması bekleniyor.
Kaynak: veteknoloji.com