Geçen yılın en hızlı süper bilgisayarını ikiye katlayan, dünyanın en güçlü bilgisayarı ile tanışın!
Çin'deki National University of Defense Technology(Ulusal, Savunma Teknolojileri Üniversitesi), Guangzho'daki ulusal süper-bilgisayar merkezinde, Linux ile çalışan bir Tianhe-2 süper-bilgisayar geliştirildi. Sistem, 48.000 Xeon Phi hızlandırıcı ile güçlendirilmiş, 32.000 adet Xeon işlemci ve33.86 petaflopluk (saniyede katrilyon tane matematik hesaplaması) peformansını desteklemek için bir petabytelık bir hafızaya sahip.
Bu sayılar, geçen yılın en iyi süper-bilgisayarının sahip olduğu sayıların tam olarak iki katı. Geçen yılın en iyisi olan süper-bilgisayar, Oak Ridge Ulusal Laboratuarları'nın ürettiği 17.59 petaflopluk performansı ile Titan'dı.
Şimdi hedefte, saniyede bir kentilyon hesap, yani bir exaflopa ulaşma yarışı var. Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuarı'nın yönetici vekili Horst Simon, bu exaflop bariyerinin, önümüzdeki on yıl içerisinde aşılabilineceğine inanıyor. Tabii ki bu engelin aşılması için, öncelikle bilim adamlarının bilgisayarın kullanacağı enerji sorununu gidermeleri gerekiyor. Tianhe-2, şu anda17.8 megawattlık bir enerji harcıyor. Horst Simon, durumu şu şekilde özetlemekte: "Güç verimliliği için giderek artan eğilim, zaman içerisinde yavaş artıyor olarak gözükse bile, 2010 yılında hızlandırıcı / çok-çekirdek (mimarileri) geçişi ile gelen tek seferlik bir kazanç oldu. Bu, başka teknolojiler tarafından desteklenmediği müddetçe, sürdürülebilir bir yöntem değil. Sihrin sonuna geldik - sonuna kadar kullandık. Artık, en verimli sistem, petaflop başına 1 ile 2 megawatt arası bir enerji ihtiyacı duyuyor. Exaflopa geçmek için bunu 1000 ile çarparsanız, bu enerjinin kesinlikle ekonomik olmadığını görebilirsiniz."
Tianhe-2 hakkında belki de en etkileyici detay, makinenin içinde bulunan yerli donanım miktarı. Top500 editörü Jack Dongarra'nın söylediğine göre Intel işlemcilerin dışındaki, "işletim sistemi, yazılım, iç-bağlantılar ve iletişim işlemcileri, tamamen Çin üretimi." Ancak, rekabet oranı giderek artan bu sektörde, Tianhe-2'nin yerini koruyup koruyamayacağını görmek için, önümüzdeki aralık ayına kadar beklememiz gerekiyor.
Kaynak: chip.com.tr