Haberler

26 Ağu 2015

Zuckerberg’ten dünyanın geleceği üzerine kitap tavsiyesi: “Energy”


Mark Zuckerberg, bu yılın başında farklı kültürler, farklı teknolojiler ve farklı inanışlarla ilgili kitaplar okumaya karar verdiğini söylemişti. Bunu yapmak için dijital medyada daha az vakit geçireceğini söyleyen Zuckerberg, kendisine hedef olarak her iki haftada bir kitabı bitirmeyi belirlemişti. Ve okumayıplanladığı 14 kitabı da yine Facebook sayfasından duyurmuştu.

Ve bunun yanında “A Year of Books” adlı bir Facebook sayfası üzerinden de, iki haftada bir sayfanın takipçilerine farklı kitaplar tavsiye etmeye başlamıştı. Bu sayfada duyurulan 14. kitap, içeriği itibariyle gerçekten dikkat çekici bir kitap. Vaclav Smil’in “Energy” adlı kitabı, sıkça kullanılmasına rağmen üzerinde yeterince durulmayan enerji kavramını hem teorik hem de toplumsal önem olarak derin bir şekilde inceliyor.

Kitabın yazarı Vaclav Smil, Manitoba Üniversitesi’nde başta enerji olmak üzere çevreden, ekonomiye kadar çok farklı alanlarda araştırmalar yapıyor.

Kitabın içeriği, gerçekten Zuckerberg’in tavsiye ettiği kadar var. Vaclav Smil, akademisyen kimliğini ve bilgisini, son derece anlaşılır bir dille okuyucuya sunmayı başarmış. Enerjinin öneminden ve kapsamından bahsederek başlayan kitap, toplumun geleceği hakkında da önemli ipuçları veriyor.

İşte Smil’in “Energy” adlı kitabında değinilen 3 önemli başlık;

Enerji, çok farklı kaynakları kapsayan özet bir terimdir.
Enerji, günümüzde iş yapma kapasitesi olarak tanımlansa da, aslında çok daha derinlemesine bir yorumlamaya sahip. Kitapta bu kavram, oturan bir insanın vücudundaki enerji yorumlamasından, ateş gibi çok daha kompleks enerji kaynaklarına kadar detaylı bir şekilde irdeleniyor.

Sera gazları: yaptıkları ve yapacakları.
Her ne kadar sıkça duysak da, küresel ısınmanın insanlığı nasıl bir tehlikeyle karşı karşıya bıraktığını hala yeterli ciddiyetle kavramış değiliz. Smil, kitabında bu konuya detaylı ve anlamlı bir şekilde yaklaşıyor.

Karar verme zamanı.
Dünyada temel olarak kullanılan iki tip enerji bulunuyor. Bunlardan ilki fosil yakıtlardan elde edilen enerjiler, diğeri ise kısmen veya tamamen sürdürülebilir kaynaklardan üretilen enerjiler. Geleceği teminat altına almak için bu iki seçenekten hangisine yatırım yapılması gerektiği, yakın gelecekte insanoğlunun alması gereken en önemli kararlardan birisi olarak görünüyor.

Kaynak: sosyalmedya.co

X
WhatsApp destek ekibimiz sorularınızı cevaplıyor.
Merhaba, nasıl yardımcı olabilirim?
Nasıl Yardımcı Olabilirim?